Красота

Камфорно масло за коса: и бабите бяха прави!


Камфорното масло се извлича от камфорното дърво (всичките му части). Това дърво расте в Япония, Тайван и Китай, и се отглежда специално за производствени цели на Цейлон и в Източна Африка. Всяка част от камфорното дърво се състои от маслосъдържащи клетки, а най-голямо количество масло се намира в долните части на ствола. Извлича се от дърво и от корените на едно дърво.

Маслото се използва много успешно в козметологията, медицината и живота, има лечебни и регенериращи свойства. Много е добре да го използвате в грижата за суха, отслабена и увредена коса.

Използва се камфор и за грижа за миглите. За да могат миглите да станат по-еластични и да растат по-бързо, трябва да смесите камфор и рициново масло в равни пропорции. И всяка вечер, нанесете такава смес върху миглите с чиста четка от под спирала или памучен тампон. Резултатът не е дълъг.

Чрез подобряване на кръвообращението на местно ниво, маслото нормализира обмяната на веществата и възстановява здравето на косата. В резултат на засиленото подаване на хранителни вещества и кислород към корените на косата, последните получават по-здравословен вид, структурата им се подобрява.

Камфора има подхранващ ефект, перфектно овлажнява скалпа, като по този начин се избягва появата на сухота и разрез на косата. Последните стават послушни и меки. Друго производно на камфорното дърво има противовъзпалителен ефект, което прави използването му подходящо за възпаления скалп.

Препоръчва се използването на масло за чуплива, мазна коса и косопад. Използва се в козметологията за грижа за косата под формата на шампоан или маска. За различни видове коса, съставът на шампоаните с камфор трябва да бъде различен.

Страст за камфорно дърво

Камфорното масло има много активна миризма, напомняща евкалипт. От древни времена се използва като антисептик, болкоуспокояващо и затоплящо средство. Тя се извлича от камфорния манастир, който първоначално расте в Китай, Индонезия и Япония.

В древен Китай манастирът на камфора бил класиран като свещени дървета, а нахалните хора, които се осмелявали да отрежат такова ценно растение, били заплашени от смъртно наказание. В Русия, на Кавказкия бряг на Черно море от 18-ти век, това дърво се отглежда в паркове като декоративно растение. И за промишлени цели те започват да се използват едва през XIX век.

Но австралийците, напротив, го обявиха за плевел, защото мощната коренова система на това дърво унищожи канализационните и дренажни системи, а листата, попадащи във водата, я отровиха, унищожавайки сладководните риби.

Полезни свойства на камфорното масло

Камфорното лаврово масло се отнася до билкови лекарства, които имат антисептични, противовъзпалителни и локални аналгетични ефекти.

Благоприятните свойства на камфора се обясняват с наличието на активна кислородна молекула с висок окислителен потенциал в молекулата му. Разрушава клетъчните мембрани на микроорганизми и много активни съединения, които причиняват болка, възпаление и дразнене на кожата.

Като действа върху нервните рецептори на кожата, камфорното масло намалява кръвоносните съдове в диаметър, като подобрява храненето на тъканите и органите. Той е в състояние да нормализира топлинния обмен на кожата, намалявайки прекомерното изпотяване. Затова често се използва за медицински и козметични цели, по-специално за укрепване на косата.

Шампоан за мазна коса

Съставът на този шампоан е много прост, защото почти всички негови съставки са във всеки дом.Основата на почистващия агент е жълтък от едно яйце, разреден с две супени лъжици чиста вода. Фармацевтичното камфорно масло е достатъчно, за да добави не повече от половин чаена лъжичка. Добре смесена смес първо се нанася върху скалпа, за да се стимулира подхранването на космените фоликули, а останалата част се разпределя по цялата дължина на влажната коса. Под действието на шампоана е достатъчно да бъде 2-3 минути.

Шампоан за суха коса

Ако косата е суха, методът на приложение на камфорното масло е малко по-различен. Ще бъде необходимо по-голямо количество масла, богати на различни хранителни вещества. В допълнение към жълтъка на едно яйце, шампоанът се основава на масло от репей (1 супена лъжица е достатъчно). Те добавят есенциални масла от камфор и чаено дърво, съответно 5 и 3 капки.
Препоръчва се този шампоан да се използва 5-7 пъти по курс и само когато кожата на главата страда от сухота и дразнене.

"Камфори" маски за коса

Основната цел на маските за коса с добавянето на камфорно масло е да подобри растежа на косата и да ги укрепи. Този ефект се постига благодарение на факта, че камфорното масло стимулира кръвообращението в съдовете на скалпа, в резултат на което космените фоликули се снабдяват с голямо количество хранителни вещества.

Маска от лимонов камфор

Тази маска се препоръчва за намаляване на загубата на коса. Основният му компонент е лимонов сок, изстискан от един средно голям лимон. За него добавете около една чаена лъжичка фармацевтично камфорно масло и разбъркайте добре. Маската се втрива в скалпа и се облича с капачка за душ. Необходимо е да се поддържа маската за 20-30 минути, след което се измива с вода. Средствата се прилагат на курс от 14 дни дневно.

Маска за яйце-камфор

Маската на основата на един яйчен жълтък помага на косата да расте по-бързо и ги заздравява. В допълнение към половината чаена лъжичка фармацевтично камфорно масло, добавете около една супена лъжица масло от сусамово семе и не повече от една чаена лъжичка тинктура от лют пипер до жълтъка. Полученият инструмент се използва подобно на предишния, но косата се почиства от обикновения шампоан. Процедурата трябва да се повтаря 10-12 пъти за 3-4 дни.

Многобройни прегледи за употребата на камфорно масло за коса доказват, че представители на мазен тип коса значително намаляват мазнината си, остават чисти и свежи за по-дълго време. Повечето хора казват, че косата расте около 2 пъти по-бързо. И какво още могат да сънуват жените и мъжете, които имат проблеми с косата?!

Какви мигли не са косата

Камфорното масло ще бъде спасението на тънки и крехки мигли. Животворният еликсир за тези деликатни косми се състои от рициново масло (1 супена лъжица), в което се добавят не повече от 5 капки етерично масло от камфор.

Нанесете камфорна "спирала" върху миглите могат да бъдат почистени с четка от традиционната спирала. Най-ефективният такъв инструмент ще се прояви през нощта на сън. Но това трябва да се направи много внимателно, така че маслото смес не попадне в очите. Ето защо, за по-голяма безопасност, се препоръчва да го прилага с пръст върху върховете на миглите си, и само с четка трябва да се изправи по цялата дължина. В този случай е по-добре да наклоните главата напред, така че излишното масло да не попадне случайно в очите ви.

Какъв вид камфорно масло да изберем?

Има три вида камфорно масло:

  • кафявото масло се използва за технически цели
  • синьото масло действа като фиксатор в бизнеса с парфюм,
  • Бялото масло се използва в ароматерапията, традиционната медицина и козметологията.

В аптеките може да се намери 10% разтвор на камфорно масло, което съдържа съответно 10% камфор и 90% - слънчогледово масло. Използва се за терапевтични цели за външно триене, ако има болки в ставите и мускулите.
Ако в козметичната рецепта количеството камфорно масло се измерва с капки, тогава те означават, че е необходимо да се използва есенциално камфорно масло, което е по-концентрирано от аптечното.

Противопоказания и особености при употребата на камфорно масло

Острата миризма на камфорно масло може да бъде мощен алерген за някои хора. Трябва да се внимава да се използва камфорно масло за хора с високо кръвно налягане, страдащи от епилептичен синдром, астма, бременни жени, кърмачки и деца.

Прилагайки камфорно масло за коса, трябва да помните за мерките за сигурност, а именно:

  1. Камфорното масло е само за външна употреба.
  2. Трябва да се избягва контакт с него, ако има рани, пустули и изгаряния по кожата.
  3. Камфорното масло е много опасно за лигавиците, по-специално за очите.
  4. Строго невъзможно е да се използва камфорно масло неразредено, тъй като то може да причини тежки изгаряния на кожата.

Ефективното използване на камфорно масло за растежа и укрепването на косата е доказано от дългогодишен опит. Неговата "абсурдна" цена прави маслото много достъпно лекарство за дома, което придава жизненост на косата. Но за да получите максимална полза от петрола без вреда за здравето, трябва да запомните за мерките за безопасност.

controls=2&

Польза камфорного масла для волос

Камфорное масло — продукт, которому нет равных в медицине и косметологии. Средство обладает восстанавливающими и лечебными свойствами. Оно активно борется с проблемами волос: выпадением, сухостью, ломкостью и жесткостью.

Со